MEERDAAGSE WORKSHOP POLYVAGAAL THEORIE
meerdaagse workshop: Hoe (co-)reguleer je het zenuwstelsel?
Wetenschappelijk onderzoek biedt steeds meer aanwijzingen dat hoogbegaafde mensen een gevoeliger zenuwstelsel hebben. Dit uit zich o.a. in de inmiddels welbekende verhoogde prikkelgevoeligheid (de ‘overexcitabilities’). Het betekent echter ook dat het voor HB’ers vaak moeilijker is om het zenuwstelsel — en daarmee de manier waarop ze op deze prikkels reageren — te reguleren. Vaak hebben ze het gevoel dat overlevingsreacties hen ‘simpelweg overkomen’.
Zeker als een kind of jongere een laag zelfbeeld heeft en op school veel stress of prikkels ervaart, kan dit zich uiten in traumareacties, zoals fight, flight, freeze en fawn. Dit zijn automatische reacties aangestuurd door je ‘reptielenbrein’ om er evolutionair voor te zorgen dat je ‘de situatie overleeft’. Stephen Porges heeft echt ontdekt dat niet je hersenen, maar je zenuwstelsel het eerste mechanisme is, dat je veiligheidheid bewaakt. Je zenuwstelsel scant onbewust de omgeving en stuurt signalen naar je hersenen: ervaar ik een gevoel van veiligheid of van gevaar? Let op: dit staat lós van het daadwerkelijk al dan niet veilig zijn. Er is een groot verschil tussen veilig zijn en je veilig voelen. Een kind kan dus veilig zijn op school of thuis, maar toch een traumareactie laten zien. Pas na de trigger die ervaren wordt door je zenuwstelsel, wordt in je reptielenbrein de fight, flight, freeze of fawn reactie geactiveerd.
Deze overlevingsmechanismen die worden aangestuurd vanuit je reptielenbrein overkomen je en daar kun je helaas niets aan doen. Onderzoek heeft echter wel uitgewezen dat je kunt leren je zenuwstelsel te reguleren, waardoor het minder snel (of niet) tot deze overlevingsreacties hoeft te komen.
Dit reguleren kan iemand niet alleen. Vanuit evolutionair oogpunt hebben wij andere mensen nodig, om ons veilig te kunnen voelen en om ons te helpen co-reguleren. Dit betekent dus ook dat je als ouder of leerkracht door jouw zenuwstelsel goed te reguleren, kinderen kunt helpen.
Workshop polyvagaal theorie
Hoe (co-)reguleer je het zenuwstelsel?
In 3 of 4 praktische workshops help ik je ontdekken hoe jouw zenuwstelsel werkt en hoe je kunt herkennen waar op de ‘polyvagale ladder’ die jouw zenuwstelsel vormt, jij je bevindt. Daarna leer je hoe je jouw zenuwstelsel het beste kunt (co-)reguleren. Het uiteindelijke resultaat is dat je minder het gevoel zult hebben dat emoties of uitbarstingen je overkomen en je minder ‘in een hypermodus’ zult zitten.
Zodra je jouw zenuwstel beter kunt sturen, zul je ook je kind of de kinderen in je klas beter kunnen helpen door hen te helpen co-reguleren. Deze workshop is dus echt een win-win: Doordat jij jezelf beter aanvoelt en de reacties van je zenuwstelsel leert sturen, zul je zelf lekkerder in je vel komen te zitten én tegelijkertijd ook je kind (of de kinderen in je klas) een van de meest waardevolle dingen geven die je ze als volwassene kunt geven: co-regulatie.
Schrijf je nu in voor de meerdaagse groepsworkshop!
Data: 14 november, 28 november en 12 december. (=vol)
Locatie: Lekkerkerk
Maximum aantal deelnemers: 6
Tarief: Bij inschrijving n.a.v. het IQafé betaal je geen 450 euro p.p. maar slechts 360 euro p.p. (20% korting)
Mogelijkheden workshops
- Groepsworkshops (3 sessies van 3 uur) (=vol)
(Tarief 450 euro per persoon inclusief BTW)
Introductieprijs: Bij aanmelding voor deze workshop n.a.v. het IQafé is het tarief 360 euro inclusief BTW (20 procent korting!)
Data meerdaagse workshop: 14 november, 28 november en 12 december van 13.30 tot 16.30 uur.
- Een persoonlijke workshop voor jou als ouder in de praktijk (4 sessies van 2 uur)
(Tarief 699 euro inclusief BTW) - Persoonlijke workshops voor jullie hele gezin bij jullie thuis (3 sessies van 3 uur)
(Tarief 999 euro inclusief BTW) - Workshops voor onderwijsprofessionals bij jullie op school (3 sessies van 3 uur)
(Tarief per schoolteam 1500 euro exclusief BTW)