Therapie en begeleiding via sport
Bij veel hoogbegaafde kinderen en jongeren waarbij schooltrauma of stress een rol spelen en het zenuwstelsel ontregeld is, zien we soortgelijke problemen, zoals bijvoorbeeld woede-uitbarstingen, gefrustreerd gedrag, teruggetrokken gedrag, pleasegedrag of ontwijkend gedrag.
In eerste instantie is er, op het moment dat er sprake is van traumareacties, vaak geen sprake van bewust gedrag. Het wordt aangestuurd vanuit het autonome zenuwstelsel en op het moment dat het trauma getriggerd wordt, reageert een kind of jongere vanuit een fight-, flight-, freeze- of fawnreactie. Traumatherapie wordt dan aanbevolen.
Zodra het zenuwstelsel echter weer meer gereguleerd is, kan een kind of jongere op een bewuste manier om leren gaan met situaties en zo meer de regie leren nemen over zijn/haar eigen handelen en ontwikkelproces.
Sommige kinderen vinden het fijner om dit op een actieve manier te doen. Het werken aan ontwikkellingsdoelen in een praktijkruimte is voor hen te ongemakkelijk, waardoor het lastiger is om tot de kern door te dringen en hen te activeren. Voor deze kinderen en jongeren bieden wij therapie en begeleiding in combinatie met sport.
Hierbij zetten wij het kind en de jongere centraal en kijken wij wat er werkt voor het specifieke kind. Niet ‘HHH’ (Hoe Het Hoort), maar ‘WWW’ (Wat Werkt Wél)! Samen gaan we op zoek naar plezier, succes en verbetering. Plezier en prestnaties zijn immers onlosmakelijk met elkaar verbonden!
Werken aan ontwikkeldoelen
Via spel en sport kan worden gewerkt aan diverse ontwikkeldoelen. Hierbij staat niet het beter worden in sport centraal, maar het maken van stappen binnen de ontwikkeling. Voorbeelden van ontwikkeldoelen waarbij veel kinderen en jongerern baat kunnen hebben bij deze vorm van therapie en begeleiding zijn:
- Emotie-regulatie
- Frustratie-tolerantie
- Perfectionisme
- Faalangst
- Omgaan met winnen en verliezen
- Zelfbeeld
- Doorzetten en volgehouden aandacht
- Activatie
Doelgroep
- Meer- of (zeer) hoogbegaafde kinderen en jongeren
- Dubbel bijzondere kinderen of jongeren
- Autisme (ASS)
- ADHD
- ADD
Wie en Waar?
De begeleiding wordt gegeven door een gediplomeerd coach / (sport)psycholoog met meer dan 30 jaar ervaring in binnen- en buitenland met accreditatie van het NOC/NSF op lokatie in Capelle aan den IJssel.
Wat zeggen cliënten?
“Hier kan én mag ik zijn wie ik ben met al mijn plussen en minnen. Ik hoef me niet beter voor te doen dan dat ik me voel. Als ik minder goed in mijn vel zit, dan is er een hele grote kans dat ik met een lach op mijn gezicht van de baan af kom.
Op het moment dat ik, vanwege mijn angst om naar buiten te gaan, met een hoog stress-level toch bij de tennisbaan weet te komen, dan wordt benadrukt dat de eerste overwinning alweer binnen is. Zelfs nog voordat ik één bal geslagen heb.
In al die jaren heb ik nooit het gevoel gehad dat er iets niet mogelijk was. De begeleiding is op basis van gelijkwaardigheid en wordt gegeven met een onwijs fijne dosis humor, een luisterend oor en het zorgt ervoor dat ik verder kom in mijn ontwikkeling en zelf leer mijn (persoonlijke) problemen op te lossen.”